Правильна постава: що необхідно знати

Правильна постава: що необхідно знати
За визначенням учених постава — це звичне положення тіла людини у спокої та під час руху. Формується постава, починаючи з раннього віку, в процесі розвитку, росту і виховання дитини. Пра¬вильна постава робить фігуру людини красивою і сприяє нормально¬му функціонуванню рухового апарату та всього організму людини в цілому. Тому необхідність формування правильної постави є не ли¬ше естетичною, а й медичною вимогою.
Постава виконує дуже важливі для життєдіяльності людини функції:
• утримує кістки і суглоби у правильному положенні, оптимізуючи роботу м’язів;
• дає змогу знизити надмірне стирання суглобних повер¬хонь;
• зменшує навантаження на зв’язки, що підтримують суглоби хребта;
• запобігає фіксації хребта у неправиль¬ному положенні;
• запобігає втомі, оскільки м’язи працю¬ють ефективніше, даючи змогу орга-нізму витрачати менше енергії;
• сприяє поліпшенню зовнішнього ви¬гляду.
Показники правильної постави:
• вигини хребта виражені помірно
• лопатки розташовані симметрично
• плечі перебувають на одному рівні
• живіт підтягнутий
• ноги прямі
• м’язи добре розвинені
• хода легка
Порушення постави можуть призвести до патологічних змін у хребті й інших суглобах, погіршення діяльності органів кровообі¬гу, дихання, травлення, до зниження зору, головного болю тощо.
Чинники, що впливають на поставу
Є багато чинників, що негативно впливають на поставу. Зміни у скелеті можуть бути вродженими або набутими, зокрема у резуль¬таті перенесеного захворювання. Скажімо, існує взаємозв’язок між зниженням слуху на одне вухо і поганою поставою. Людина, бажаю¬чи краще чути, весь час нахиляє голо¬ву в бік того, хто говорить. Це входить у звичку і з часом призводить до пору¬шення постави.
На формування постави можуть впливати і деякі особистісні риси. Ду¬же часто невпевнену в собі дитину із заниженою самооцінкою можна помі¬тити за неправильною поставою. Адже діти, які комплексують з приводу своєї зовнішності, намагаються бути менш помітними, тому голову понуро опус¬кають униз, а плечі зводять уперед. У таких дітей поступово розвивається кособокість, сутулість, грудна клітка ро¬биться вузькою і плоскою, кути лопаток відходять від хребта, набираючи вигля¬ду крилець, живіт подається вперед. Це призводить до того, що рухливість грудної клітки зменшується, дихання стає менш глибоким, знижу¬ється життєва ємність легень, самопочуття погіршується, дитина швидше стомлюється. Поява цих симптомів негативно впливає на са¬мооцінку дитини, яка занижується ще більше.
Рекомендації батькам щодо формування правильної постави у дітей
Ми багато чуємо про правильну поставу, про те, наскільки важ¬ливо стежити за нею, як це гарно і корисно. Що ж потрібно робити для її підтримання у гарній формі? Як навчити дітей піклуватися про свою спину?
Для цього ми рекомендуємо батькам і педагогам:
• своїм прикладом постійно показувати дитині, як потрібно правильно ходити і стояти;
• слідкувати за тим, чи правильно дитина ходить:
– великий палець ноги має бути направлений уперед;
– внутрішні поверхні стоп під час ходьби мають перебувати близько одна від одної, а коліна не повинні стикатися;
– руки не повинні «бовтатися» із боку в бік, права рука має рухатися вперед одночасно з лівою ногою, а ліва рука — з правою ногою;
• постійно слідкувати за поставою дитини в положенні сидя¬чи – спина дитини менше стомлюватиметься, якщо вона опиратиметься на спинку стільця, а ноги стоятимуть на підлозі або на підставці усією стопою;
• залучати дитину до фізичної культури, спорту, забезпечу¬вати різні навантаження на м’язи з метою їх тренування, адже слабкі м’язи погано утримують скелет;
• забезпечити дитині повноцінне харчування, яке сприяти¬ме нормальному розвитку мускулатури і скелета дитини, яка росте;
• враховувати, що на формування постави впливають звич¬ки повсякденного життя – манера стояти, ходити, сидіти за обіднім столом, під час перегляду телевізійних передач, тому потрібно попереджати формування звичок, які мо¬жуть згубно вплинути на поставу; слідкувати, щоб дитина носила сумку чи портфель то на правому, то на лівому плечі. Це попередить викривлення хребта, плечі будуть рівними, постава – правильною.

Як створити безпечний простір вдома
У вашому будинку росте малюк і з кожним днем він стає все допитливіше. Дитина щохвилини і дуже активно освоює простір, що його оточує. Кожна мама знає, що без жодного синця, подряпини виростити дитину просто неможливо. Тому головне завдання батьків забезпечити своїй дитині безпечний простір для більш повного дослідження навколишнього світу. І починати потрібно з повного огляду вашої квартири, пам’ятаючи при цьому про один важливий критерій –небезпеку краще попередити, ніж потім лікувати наслідки.
Для цього Вам доведеться виробити “звичку до безпеки”. Ось кілька порад, над якими Ви можете подумати, а також пояснити дитині правила безпеки:
• Ніколи не залишайте дитину одну на кухні!
• Завжди відвертайте від краю плити рукоятки сковорідок, що стоять на ній, щоб дитина не могла дотягнутися і вилити на себе киплячий жир
• Завжди вимикайте газ
• Завжди замикайте дроти електрочайників
• Завжди забирайте в недоступне місце несправні електроприлади
• Завжди стежте за тим, щоб гарячий посуд не стояв на краю стола, на підвіконні
• Завжди надійно замикайте ліки і все, що може виявитися отруйним для дитини
• Завжди прибирайте подалі небезпечне для дитини обладнання, ремонтуйте штепселі і підвісні проводи, що бовтаються
• Завжди стежте за тим, щоб серед іграшок були відсутні дрібні предмети
• Завжди вставляйте блокіратори в електророзетки, щоб малюк не зміг засунути викрутку, шпильку, пальчик в одну з дірочок, які він бачить в стіні.
Щоб запобігти нещасним випадкам із дитиною, необхідно створити вдома відповідні умови для безпеки малюка.Суттєву небезпеку для дитини представляє електричний струм. Поговоріть з малюком про те, що електрострум може бути «другом» і «ворогом» одночасно. Поясніть дитині, що не можна торкатися (особливо мокрими руками) електроприладів, розеток та електродротів, що небезпечно брати дріт, який висить, стояти під деревом під час грози тощо. У приміщеннях, де живуть діти, має бути обов’язково справною та усуненою від можливості контакту з нею дитини електропроводка.Меблі по можливості повинні бути без гострих країв. Двері на балкон за відсутності дорослих в кімнаті мають бути зачиненими.Крани газових пальників у кухні також повинні бути закритими. Краще, якщо вони будуть взагалі поза досяжністю дітей.Усі гострі, ріжучі та колючі предмети (голки, шила, ножі, леза тощо) мають знаходитися в закритих шухлядах під замком.Діти не повинні також мати доступ до домашньої аптечки. Пам’ятайте, що таблетки та пігулки малюкам часто уявляються цукерками. Не слід також давати дитині ліки з пляшечки без етикетки. Усі рідини, якими ви користуєтеся для господарчих потреб, мають бути під ключем.
Ці запобіжні заходи допоможуть Вам менше турбуватися, коли Ви і Ваша дитина переміщаєтеся по дому в різних напрямках в один і той же час! Розкажіть дитині про небезпеку вогню та про те, що в жодному разі не можна гратися сірниками і запальничками, а якщо виникла пожежа, треба одразу звати на допомогу.
Часом небезпека може підстерігати дитину, здавалося б, із зовсім несподіваного боку. Наприклад, небезпечними для здоров’я і життя малят можуть бути звичайні іграшки. Так, деякі з них (особливо це стосується так званих імпортних іграшок, які не пройшли сертифікат якості в Україні) фарбують шкідливими фарбниками.У середньому дошкільному віці діти ще іноді тягнуть іграшки до рота, і це призводить до тяжких отруєнь. У цьому аспекті доречно згадати про повітряні надувні кульки. Маски, виготовлені таким самим чином, викликають у дітей подразнення дихальних шляхів та екзему шкіряного покрову. Пухнасті м’які іграшки, як правило, виготовляються із синтетичних матеріалів, що протипоказані гігієнічними службами. Вкрай небезпечні й іграшки, що стріляють пістонами.Дитячі іграшки не повинні містити шкідливих для організму малюка речовин: важких металів, лаку, свинцю, хрому та ін. Небезпечні для малюків предмети, які легко ламаються і мають гострі краї або надмірно важкі.Поясніть дитині, що олівці і стержні кулькових ручок не можна гризти.

Залишити відповідь

Your email address will not be published.

15 − nine =