Безпека дітей в інтернеті: поради батькам

 

Безпека дітей в інтернеті: поради батькам
Сьогодні рівень ІКТ – компетенцій старших дошкільників часто є таким, що дає змогу досить вільно користуватися інтернетом. Батькам слід пам`ятати, що для дітей наслідки безконтрольного спілкування з інтернетом можуть бути дуже невтішними. Тому слід подбати про те, щоб зробити інтернет-життя дитини менш ризикованим.
Набагато ліпше, якщо дитина дізнається правила безпечної поведінки в інтернеті від батьків, а не зі сумного життєвого досвіду. Тож поясніть дітям кілька простих правил роботи в інтернеті:
– не можна залишати в публічному доступі власну контактну інформацію або відправляти її незнайомцям поштою, спілкуючись у соціальній мережі або в чаті, – зловмисник може вистежити людину за її адресою або номером телефону;
– не можна погоджуватися на вмовляння незнайомих людей про особисту зустріч. Подібні пропозиції ліпше ігнорувати, а спілкування з дуже наполегливою людиною – припинити;
– не слід переходити за посиланнями в повідомленнях від невідомих адресатів з надмірно привабливими пропозиціями. Найчастіше такі повідомлення розсилають шахраї або зловмисники для того, щоб заманити користувача на шкідливу веб-сторінку і заразити його комп`ютер вірусом.
Спілкуватися і поводитися в інтернеті дитина має так само обережно як і в реальному житті, щоб убезпечити себе негативного впливу та неприємностей.
Комп`ютерні програми для безпеки дітей в інтернеті
Нині існує багато спеціальних комп`ютерних програм для контролю за дітьми в інтернеті.
Завдяки їм можна:
– Фільтрувати небажаний веб-контент – ресурси еротичного, екстремістського змісту і ресурси, що пропагують насильство;
– Користуватися функцією «безпечного пошуку», яку містять більшість популярних пошукових систем;
– Блокувати доступ дитини до конкретних веб-сайтів ;
– Блокувати доступ дитини до груп для дорослих у соціальних мережах;
– Відстежувати листування дитини в соціальних мережах і ІМ-чатах – службах миттєвих повідомлень (Instant Messaging Service, IMS) і обмежувати спілкування з підозрілими кореспондентами;
– Установити заборону на пересилання будь-яких персональних даних в соціальних мережах і ІМ-чатах;
– Блокувати фітингові й порносайти, на які часто ведуть посилання в повідомленнях спамерів.
Для того щоб відстежувати інтернет-життя дітей, потрібно встановити на комп`ютері спеціальний додаток, що зберігатиме історію їхнього листування й відвідування сайтів у інтернеті.

Залишити відповідь

Your email address will not be published.

thirteen − one =